Assalamualaikum wbt.

Selain Jakarta dan Bandung, salah satu destinasi yang menarik untuk dikunjungi ialah Medan dan Danau Toba di Sumatera. Malah tambang tiket AirAsia ke Medan juga agak murah, bergantung kepada tawaran Promosi oleh AirAsia. Tempoh perjalanan dari LCCT ke Medan hanyalah sekitar 1 jam sahaja. Tak lama mana pun.

Apa istimewanya Kota Medan ?

Medan adalah satu destinasi membelibelah yang murah bagi rakyat Malaysia. Tempat membelibelah yang terkenal ialah Pasar Ikan. Bukan ikan yang dijual di sana, tetapi barangan pakaian, tekstil dan segala macam barangan. Keistimewaan di Pasar Ikan yang mungkin sukar dicari di tempat lain ialah sipeniaga boleh menyiapkan tempahan seperti langsir rumah mahupun pakaian sut kot atau blazer dalam tempoh sehari tempahan. Tak percaya ? Memang sukar dipercayai tetapi saya sudah mengalaminya sendiri.

Tempah langsir rumah pada waktu pagi dan sebelah malamnya jam 8 malam mereka sudah menghantarnya ke bilik hotel penginapan saya. Kita cuma perlu bawa ukuran atau saiz langsir seisi rumah, pilih corak design langsir yang kita inginkan (banyak contoh langsir yang diperagakan dan tidak cukup dengan itu banyak juga buku-buku gambar langsir untuk kita pilih) dan akhir sekali pilih kain yang kita mahu. Selepas kita bersetuju dengan harga yang ditawarkan, kita buat bayaran dan boleh meneruskan agenda program ziarah kita seterusnya.

kedai langsir di medanKedai Langsir di Pasar Ikan

Bagi lelaki berkerjaya yang ingin buat tempahan sepasang kot atau blazer  (termasuk seluar) pun begitu juga. Kita pergi ke kedai kain, pilih mana-mana kain yang berkenan (sudah pasti yang berkualiti kerana harganya murah di sini).  Selepas itu tuan punya kedai akan call Tukang Jahit. Dan apabila Tukang Jahit datang, ia akan mengukur saiz badan dan seluar kita. Selepas bersetuju dengan upah jahit dan juga dengan tuan kedai, maka kita buat bayaran di situ. Sebelah petangnya, si Tukang Jahit akan menghantar “blazer” yang telah disiapkan. Mengkagumkan. Dah la murah kosnya, cepat pulak tu. Malah jahitan pada blazer amat cantik dan berkualiti. Saya pernah mengeluarkan kos hanya Rp 1 juta sahaja iaitu sekitar RM320 sahaja untuk kain dan upah jahit bagi sepasang blazer . Cuba kita tempah blazer di kedai jahit di tempat kita. Paling murah RM1000 ke atas.

samosir2Pulau Samosir

Kunjungan ke Medan tidak lengkap jika tidak melawat Tasik Danau Toba di Parapat iaitu tasik yang terbesar di Indonesia dan juga Asia Tenggara. Ikut cerita ianya terjadi dari kawah Gunung Berapi dan mungkin ada cerita lagendanya tetapi saya tidak ketahui. Pemandangan di Danau Toba amat cantik dan menarik sekali. Kita lihat Tasik Danau Toba itu seperti laut yang terbentang luas. Malah di tengah-tengah Danau Toba itu ada sebuah pulau yang dipanggil Samosir. Katanya keluasan pulau Samosir itu lebih besar dan luas dari Singapura. Jika begitu keadaannya, berapa luas pula keluasan Tasik Danau Toba? Tasik Danau Toba mempunyai panjang sejauh 100 kilometer dan lebar seluas 30 kilometer.

Soal Makan ?

garuda-nasi-padang

Soal makanan semasa lawatan kena berhati-hati sedikit. Tidak seperti Jakarta dan Bandung, di Medan ini ramai juga yang bukan Islam atau mereka beragama Kristian (muka aje nampak macam muka kita). Malah di sepanjang perjalanan ke Danau Toba jika melalui Berastagi, pemandangan masyarakat di sana yang membela anjing amat biasa. Rasa janggal sikit bila lihat mereka yang muka lebih kurang kita macam orang Melayu tetapi membela anjing. Jangan kalut pula. Kebanyakkan mereka ini Suku Batak yang beragama Kristian. Jangan tersilap pergi ke kedai makan mereka. Jika nak makan kena pergi ke kedai Makanan Nasi Padang, yang ini dijamin halal. Orang Minang beragama Islam yang mengusahakannya. Apa pun jika mengikut rombongan ke Medan/Danau Toba bersama saya, soal makanan tidak perlu risau. Pastinya saya akan mengusahakan mencari Restoran Makanan Halal dan biasanya Makanan Minang iaitu Nasi Padang.

Harga Pakej ?

Biasanya lawatan ke Medan dan Danau Toba ini 4 hari dan 3 malam. Di Medan 2 malam dan di Danau Toba menginap 1 malam. Tetapi yang 3 hari 2 malam pun ada, ikut kemahuan kita. Harga Pakej di Medan untuk berkumpulan antara RM 530 hingga RM 700 untuk pakej  4 hari dan 3 malam. Pakej  3 hari 2 malam lebih murah lagi.  Harga ini meliputi kos hotel penginapan 3 bintang di Medan dan Danau Toba, kos pengangkutan dan lawatan, makan minum di Medan dan Danau Toba, Tour Guide dan yang berkaitan. Harga tidak termasuk kos tiket penerbangan.

Jika mahu ke sana, sebaiknya ambil flight seawal pagi. Sampai sahaja di Medan, boleh terus ke Pasar Ikan untuk aktiviti membeli-belah dan membuat tempahan langsir ataupun baju. Selepas itu, barulah kita menuju ke Parapat dan bermalam di Danau Toba. Keesukkannya, selepas sarapan pagi bolehlah menaiki feri untuk melawat pulau Samosir yang terdapat di tengah Tasik Danau Toba. Selesai lawatan ke pulau Samosir, kita boleh kembali semula ke Medan dengan melalui kawasan tanah tinggi di Brastagi sambil melihat keindahan Air Terjun Sipiso-piso. Tiba di Medan kita terus check in hotel dan bermalam di sana. Hari ketiga bolehlah kita melawat kawasan Medan sambil membeli belah dan mengambil semula tempahan jika ada. Hari ke4 kita boleh berangkat balik dengan meninggalkan kenangan manis di Medan dan Danau Toba.

Jika ada yang berminat atau ingin bertanya lebih lanjut, bolehlah hubungi saya di talian 019-350 5395 atau isteri saya Hjh Norhayati di talian 019-341 8822 atau datang sendiri ke pejabat Ajwa Travel di Lot 304 Tingkat 3, Bangunan Lembaga Tabung Haji Klang.

Jumpa lagi.

45 Replies to “Pakej Melawat Medan dan Danau Toba”

    1. Pakej Melawat Medan dan Danau Toba untuk 4 hari dan 3 malam, kos ground untuk 12 orang ialah RM 570 seorang. Harga belum masuk tiket flight AirAsia kerana harga tiket selalu berubah2.

  1. salam..
    sy bercadang ke medan pada 25/5/13 sehingga 28/5/13 4h 3m seramai 14 org dewasa,4 org kanak2 berumur 3 thn-6thn.1 org baby.kanak2 byrn mcm ne?baby free x?blh beri ktrgn lanjut?

  2. assalamualaikum..

    brapa hrga pakej ‘ground handling’ bg 3 org utk 4ari3mlm.sy brcdg wat tmpahan tiket ngn MAS.

    syukran

    1. waalaikum salam. Yang kami ada sebutharga 4-15 orang Pakej Medan Danau Toba 4 hari dan 3 malam ialah RM590 seorang.

  3. As salam. Boleh tak berikan harga pakej 3h2m ke Medan – Lake Toba bg 5 orang dewasa , ground sahaja. Tiket Airasia dah ada, 5/7/13 (8.45 am) – 7/7/13 (9.25 mlm ). tk.

  4. Can u provide the quotation package to Medan/Parapat/Brastagi/Lake Toba from 18 – 21 Sept 2013 (4D3N). We are 8 adults with 4 child (5,3,1,1 year).

  5. salam, sy nak tau pakej ke Medan 3D2M untuk 4 dewasa 1 kanak2..
    boleh emailkan quotation package ke email saya, ASAP ea 🙂 Terima kasih

  6. Salam, boleh tuan haji tolong buat quotation untuk nak ke medan, danau toba & brastagi untuk saya 1 family? insyaAllah bulan nov 2013 seramai 8 dewasa & 3 kanak2. kami berada di sana dari 27/11 – 2/12.

    tolong email kan quoation tuan haji at my email aidasherrina81@gmail.com

    terima kasih, salam.

  7. minta tuan haji tolong buat quotation untuk melawat danau toba dan pulau samosir serta sekitar medan. Flight saya pada 22 november 2013 dan balik pada 26 november 2013. sekali dengan hotel. Tiket Flight sudah booking. TQ.

  8. Assalamualaikum..

    Tn.Haji, boleh saya tau quotation untuk 6 dewasa 1 kanak2 umur 3 thn?

    Pakej untuk 3 hari 3 malam sbb flight kami:

    11/12/13 – 8pg ( airport kuala namu )
    14/12/13 – 7pg ( airport kuala namu )

    Pakej tanpa penginapan sbb kami dah tempah penginapan sendiri..

    Hari pertama- Medan
    Hari kedua – Danau Toba
    Hari ketiga- Medan

    Termasuk pengambilan dan penghantaran kami ke airport.

    Balas ke emel saya: fnmn84@gmail.com

    Terima kasih

  9. salam, boleh tuan haji tolong buat quotation untuk nak ke medan, danau toba & brastagi 4 hari 3 malam..tiket flight sudah di tempah 1 nov-4 nov 2013..

  10. as salam,
    boleh dapatkan package ground only for 3 person adult 4D3N, which cover medan, parapat, lake toba, pulau samosir. plan to go on 25/11 – 28/11.
    tq

  11. Salam,Sy nk mintak quotation for ground package in medan 4D3N private coach untuk 4 adults and 4children (no bed)And saya ada special request, 1st day from penang ke kuala namu airport morning. Maybe earliest flight. Then arrive kuala namu terus ke permatang siantar and toba. Nk terus board boat to samosir island. Then baru check in ke hotel (saya prefer hotel niagara)2nd day lepas brekfast nk ke brastagi. Nk request ke hillpark themepark sibolangit. After that check in to hotel (saya prefer grand mutiara hotel)3rd day after brekfast on the way to medan nk pegi ke airterjun dwi warna sibolangit..boleh singgah other place along the way to medan. Nk singgah private museum rahmat. Do some shopping maybe. Check in hotel (saya prefer hotel garuda plaza or medan soechi).4th day.. lepas brekfast checkout and maybe do some shopping lagi di medan city and board plane back to penang. Kalau boleh all in within rm4k budget. Boleh make it?Regards,

  12. salam,
    boleh bg quotation utk ke medan 15/5-18/5 tak?dalam 6 orang.flight da book just nk pakej shj.please reply my emel.thanks

  13. As salam …
    Mohon quotation pakej medan-lake toba tuk 3hr2mlm pd tarikh 10/12/2014 – 5dewasa 1knk2
    (Flight dh beli 10/12/14 tiba jam 7.15pm waktu indonesia)…mohon email ke saya ye..

    terima kasih.

  14. Salam,tn haji nak tau pakej 3h2malalam,tiket dh beli,pergi 13/10/2014-15/10/2014…Dtg flight pgi,pkl8,balik flight ptg.tqvm,nak mbeli.belah and danau toba.

  15. Salam,
    Sy akan ke medan pd 8 mei – 10 mei 15 utk 2 org. Mohon tn hj boleh email kpd sy quoation utm 3h 2m. Terima kasih.

  16. Salam.. boleh dapatkan sebutharga dan tentatif pakej ke medan / danau toba pada 16 hingga 19 Januari 2015 (4hari 3malam) untuk 2 orang.. Mohon emailkan kepada saya. Terima kasih

  17. salam..cadangan utk lawatan ke Medan bulan April 2016. seramai 30 orang. boleh dapatkan berapa jumlah bayaran utk 4h3m termasuk tiket pesawat.

  18. Saya bercadang ke medan /danau toba hujung bulan November 2016 untuk 5 orang dewasa dan satu kanak2. Boleh tuan bagi harganya. Hotel 3 star ok. Tq

Leave a Reply